Tillverkar, automatiserar & underhåller

Nyheter

2020-11-30

​Mekaniker sökes

Vi på Specialteknik söker en erfaren mekaniker till vår verksamhet i Göteborg för omgående anställning. Du skall ha goda kunskaper svetsning och mekaniskt montage. Har du även kunskaper i skärande bearbetning, CNC och driftarbete är detta meriterande.

Specialteknik är ett litet teknikföretag med verksamhet i Göteborg och Malmö. Vi ingår i Pågen-koncernen. Vår verksamhet är framför allt inriktad på kundanpassade maskiner, ombyggnad av befintlig utrustning, mekanisk tillverkning, industriservice och CE-märkning.

Känner du att detta kunde vara något för dig, tveka då inte att höra av dig till Ingemar Andersson ingemar.andersson@specialteknik.se / 031-350 40 11

2020-09-17

​Dags för pension

Efter 33 år i Pågen-koncernen varav de senaste 15 åren varit på Specialteknik lämnar nu Per Lundgren arbetslivet för att bli pensionär. Per började sin bana som sommarjobbare 1987 på Pååls, som bageriet i Göteborg då hette innan det bytte namn till Pågen 2000. Efter att under många år jobbat framför allt natt som bageriarbetare blev han projektadministratör 2002 för att sen leda tekniks projekt fram till 2005 då han gick över till ÅNI, som sedermera döptes om till Specialteknik. Där har Per framför allt jobbat som administratör, projektledare och avdelningschef. Nu ser han fram mot att ägna sig än mer åt sin träning men även att kanske jobba lite då det finns mycket energi i den mannen. 

2020-09-07

Ny vekstadschef

Efter 18 år på Specialteknik tackar Jesper Ageryd för sig. Som ersättare kommer Ingemar Andersson in. Ingemar kommer nu senast från Nordic Snus AB där han jobbade som projektledare. Innan dess har han bland annat arbetat som konstruktör och verkstadsarbetare. Jesper börjar jobba på konstruktionsbolaget LKN. Vi önskar båda lycka till i sina nya roller.

2020-06-03

Vi söker Verkstadschef/projektledare

Som verkstadschef/projektledare har du ansvaret för den dagliga driften, resultat och budget för din avdelning. Rollen är väldigt bred och innefattar också att tillsammans med konstruktör ta fram kundanpassade koncept, räkna och bereda projekt samt att ha kontakt med kunder och samarbetspartners.

Vem är du?

-​Du är en person som gillar att jobba under stort eget ansvar.

-​En ledare som kan utveckla andra människor.

-​Du är affärsmässig och har fokus och vilja att driva din anläggning på bästa sätt för att nå resultat.

-​Du är initiativrik och har god samarbetsförmåga.

-​Har erfarenhet av hur en verkstad fungerar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en bred kunskap om konstruktion, kalkylering, beredning, projektledning och arbetsledning. För att passa in i rollen har du tidigare erfarenhet av att leda medarbetare inom verkstadsbranschen.

Övrig information

Tjänsten är tillsvidare på heltid med tillträde snarast. Placeringen är I Västra Frölunda.

Ytterligare upplysningar om tjänsten lämnas av Per Lundgren på telefonnummer 031-350 40 51.

2020-02-13

​Staplare för kabelskydd

När vi gör större projekt samarbetar vi alltid med en eller flera partners. Ibland äger vi projektet eller som i detta fall så var vi mekanisk leverantör till vår samarbetspartner Status Automation. Projektet bestod att vi skulle bygga en staplare till kabelskydd till Pexymek i Falkenberg. All tillverkning och montage utfördes i vår montagehall i Västra Frölunda. Vi stod även för den mekaniska konstruktionen och Status Automation programmerade samt drog all el. Som alltid i dessa större projekt är det en styrka att våra kompetenta medarbetare bara är några steg bort från själva montaget när något snabbt behöver justeras. Att sen Status Automation bara sitter en våning upp från vår verkstad underlättar verkligen samarbetet. På bilden syns delar av maskinen under de inledande testerna.

2019-11-27

​Robotteststationer till ABB

Efter att ha konstruerat, tillverkat och monterat var det nu dags att leverera de två teststationerna till ABB i Västerås. I varje station skall så kallade ”flex picker-robotar” testas innan leverans till kund. Stationerna servas av en robot men laddas manuellt via specialdesignade vagnar. Då stativen var stora fick vi lyfta ut dem ur verkstaden då vår normala port inte räckte till. Transporten gick bra och allt är nu monterat hos kunden i Västerås. Detta projekt har vi gjort i samarbete med ABB som gjort all el och programmering.

2019-08-21

​Packanläggning till Almondy

Efter att under senvintern ha konstruerat och tillverkat samt under våren monterat och testkört är nu två mönsterbyggare med bansystem installerade och i produktion på Almondy. Specialtekniks arbete ingick i ett större projekt med företaget Status Automation där de stått för el och programmering och Specialteknik för det mekaniska. Hela anläggningen byggdes fört upp i vår verkstad där allt kunde testas under så produktionslika förhållanden som möjligt. Under några intensiva veckor under sommaren demonterades allt ner för att sen monteras hos kunden Almondy i Torslanda. Nu packas och palleteras tårtorna i en betydligt modernare och effektivare anläggning än tidigare så att Almondy är rustade för framtiden.

2019-03-27

​Mekaniker sökes

Vi på Specialteknik söker en erfaren mekaniker till vår verksamhet i Malmö för omgående anställning. Du skall ha goda kunskaper svetsning och mekaniskt montage. Har du även kunskaper i skärande bearbetning och driftarbete är detta meriterande.

Specialteknik är ett litet teknikföretag med verksamhet i Malmö och Göteborg. Vi ingår i Pågen-koncernen och vår verkstad i Malmö ligger på Pågens område. Vår verksamhet är framför allt inriktad på kundanpassade maskiner, ombyggnad av befintlig utrustning, mekanisk tillverkning, industriservice och CE-märkning.

Känner du att detta kunde vara något för dig, tveka då inte att höra av dig till Per Lundgren per.lundgren@specialteknik.se / 031-350 40 51

2019-03-21

ISO-revision

Ännu en gång klarade vi vår ISO-revision med flaggan i topp. Tüv Nord som sköter den externa revisionen gav oss beröm för vårt sätt att samla all väsentlig dokumentation i ett dokument utan att det blir svårhanterat, utan istället mycket översiktligt och lätt att ta till sig och följa upp. Vår huvudbok, som vi kallar den, har blivit som en direkt förlängning av vår verksamhet och en naturlig del av vårt arbetssätt. Vi skall nu jobba vidare med en ny flik där vi skall lägga in trender från år till år på våra KPI:er, då vi nu börjat samla på oss lite material.

2019-03-12

​Aluminiumstativ

Efter att två firmor misslyckats med att svetsa ihop Volvo lastvagnar i Umeås komplicerade stativ gick frågan till Specialteknik. Vi sätter i vanliga fall en stor ära i att leverera snygga jobb men här blev det givetvis lite extra prestige. Vår svetsare Magnus uttryckte det som att Volvo bara haft otur att välja fel firmor. Vi som jobbar på Specialteknik vet dock att han är en mästare med TIG:en. Som en förlängning på de två initiala stativen har vi fått förtroendet att tillverka ytterligare ett samt rätta till ett redan tillverkat vilket vi även kommer att montera övrig utrustning på. 

2019-03-08

Big science Sweden

Då Specialteknik gör jobb för ESS och SLU marknadsför vi oss via Big science Sweden. Vi jobbar inte med partikelgeneratorer men väl med tillverkning av maskindetaljer och specialmaskiner. För ESS har det varit tillverkning av maskindetaljer. För SLU i skånska Alnarp har vi nu i uppstarten av projektet att utvinna vegetariskt protein ur biomassa bidragit med elkompetens. Proteinet kan användas i livsmedel, djurfoder och mediciner. Fabriken har fått tio miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova för att utveckla verksamheten under två år. Men SLU hoppas att produktionen ska fortsätta efter det och få spridning även utanför Skåne och Sverige.

2018-11-28

​Tillbaka i Malmö

Pågen-koncernbolaget Specialteknik AB gör nu en nystart i Malmö efter att ha varit frånvarande på den marknaden i några år.

Specialteknik grundades som Käglinge byggnadssmide 1962 och verksamheten var koncentrerad till Malmö fram till nedläggningen 2015. Därefter har Specialteknik funnits i Göteborg med fokus på att serva Pågen Göteborg och andra västsvenska bolag.

Men nu är vi tillbaka.

I början av december drar vi successivt igång verksamheten. Basen har vi i en verkstad på Pågen-området. Till en början med fem anställda varav två elektriker och tre mekaniker. Nystarten görs i nära samarbete med Pågen, då viktigaste uppgiften blir att serva koncernen med teknisk kompetens i olika projekt. Vi kommer också att erbjuda våra tjänster till övriga bolag i södra Sverige.

​2018-10-16

​Robotcell

I vår verkstad provkörs just nu en robotcell som vi tillverkat de mekaniska detaljerna på. Utrustningen skall ingå i en mer automatiserad produktion av bränsleceller. Det är Semcon som är beställare med Powercell som slutkund. 

​2018-08-24

​Degputtare

Vi är just nu i testfasen av den degputtare som vi tillverkat till Pågen och deras bageri i Göteborg. Puttaren skall föra över degämnen till ett vilskåp där degen vilar några minuter innan den kavlas ut och läggs i form. Detta är ett projekt där vi stått för idé, konstruktion, tillverkning och CE-märkning. Vår samarbetspartner Status Automation har programmerat och byggt elen. Installation hos kund sker om cirka tre veckor.

​2018-07-09

​Robotcell

Tillsammans med vår samarbetspartner Semcon har vi tillverkat ett robotverktyg samt monterat en tillhörande robotcell med bansystem till kunden IRO i Ulricehamn. IRO tillverkar utrustning till textilindustrin och just denna robotcell skall packa motorer.

2018-05-23

​Fixturer

Under våren har vi tillverkat och monterat sex olika fixturer till Volvo lastvagnar i Umeå. Fram till semestern skall vi tillverka och montera ytterligare fyra stycken. Det här är jobb som passar vår verksamhet då vi är bra på att tillverka enskilda komponenter i korta serier samt att montera komplexa utrustningar efter ritning. De som tillverka detaljerna har sen också monterat dem. Detta är vanligt hos oss då våra medarbetare har en bred kompetens och kan vara med i hela kedjan i produktionen.

​2018-04-26

​Ny Verkstadschef

Jesper Ageryd som jobbat på Specialteknik sedan 2004 blir från och med maj månad ny verkstadschef och ansvarig för vår avdelning Specialmaskiner.  Samtidigt påbörjar vi en rekrytering av en skruvande projektledare som kan ta över Jespers roll. Johan Lindqvist som tidigare varit verkstadschef har funnit nya utmaningar på Atlas Copco som är en kund vi haft ett långt samarbete med.

2018-04-13

Ny ledning

Vår VD Joakim Majava slutade den 31 mars. Ingen ersättare kommer att utses då vi rent formellt inte behöver ha någon VD då vi inte är ett publikt bolag. Istället kommer vår styrelseordförande Lars Helgesen och ledamot Rex Påhlsson vara mer operativa i bolaget. 

2018-02-26

Grillning

Fredagen den 23 februari grillade vi i verkstaden tillsammans med vår samarbetspartner Status Automation. Det var mycket god mat och punktutsugen fick dra i sig grillrök som omväxling. När vi sen var laddade med energi gick vi upp en våning till Status Automation och spelade pingis och arkadspel.

2018-01-25

​Ny medarbetare

Från de dalsländska skogarna kommer Dick Gustavsson som nu har börjat hos oss. Vi har under lång tid sökt en elektriker med PLC-kunskap som dessutom kan det mekaniska. Det har varit ett utdraget letande då vi varit noga med att det skall vara helt rätt. När man som oss bara är 11 anställda måste varje medarbetare kunna jobba brett, samtidigt som var och en skall ha sitt specialistområde. Vi är därför glada att vi nu har hittat rätt och kan erbjuda EL- och PLC-kunskap från egen anställd.

2018-01-04

​Gripperhållare

Just innan nyår färdigställde vi tre stycken gripperhållare till Volvo Lastvagnar i Umeå. Då vi har en lackbox i vår verkstad kunde vi även göra målningen i egen regi. Detta var viktigt då det som oftast när det gäller bilindustrin var kort leveranstid.

2017-12-05

​Rörmagasin

Som konstruktörer och tillverkare av kundanpassade maskiner har vi just färdigställt ett magasin till en produktionslina för bränslerör. Magasinet fylls på manuellt och en robot plockar sen rördelarna för montage. Detta är ett mindre jobb men är ett bra exempel på där vi tar kundens idé till färdig produkt.

2017-10-31

​Tömningsmaskin för piller

Sedan 2014 har vi och kunden Laccure arbetat med att utveckla en tömningsmaskin för piller till läkemedelsindustrin. Vi har under resans gång tagit fram ett flertal prototyper för att testa olika funktioner.
Utmaningarna på vägen har varit många men bara grundförutsättningen att maskinen är placerad i en frysbox med -45°C på termometern har fått våra konstruktörer att arbeta sig varma.

Det har varit ett mycket lärorikt projekt då vi fått tänka nytt och genom tester pröva oss fram till lösningar med vår kund. Nu drygt tre år efter att projektet initierades börjar det bli klart för att sättas i skarp produktion.

2017-10-03

Lärling

Som första företag inom Industriarbetsgivarnas avtalsområde SVEMEK prövar vi en gymnasial lärlingsanställning under två terminer. Möjligheten öppnades i och med det nya avtal som slöts i somras mellan IF Metall och Industriarbetsgivarna. Vi ser detta som en tillfälle att dels tillgodose vårt eget personalbehov men även att förmedla all den kunskap vi besitter till nästa generation. Vi önskar nu Weinacht Hansen välkommen till oss.

2017-09-29

​Maskin för test och spolning

Autotube AB i Varberg hade en idé om en maskin för trycktestning och spolning av bränslerör upp till 500 bar. Utifrån denna idé tog vi fram ett koncept, gjorde en konstruktion och tillverkade delar. Maskinen monterades, testades och CE-märktes i vår montagehall och fraktades sedan till kunden i Varberg där den installerades. I det här projektet samarbetade vi med Status Automation, som hade ansvar för el och programmering.

​2017-06-26

​Nu är vi ISO-certifierade

Under första halvåret 2017 arbetade vi fram rutiner och material för en ISO-certifiering. Då vi redan hade mycket på plats genom vårt 5S-arbete gick processen relativt enkelt. Till vår hjälp hade vi dessutom företaget Certway som stöttade i de svåraste delarna. Den 26 juni fick vi sen vårt certifikat från Tüv Nord mot ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015

SpecialTeknik i Sverige AB​ - Göteborg

Olof Asklunds gata 18 • 421 30 Västra Frölunda

Tel: 031-350 40 11

kontakt@specialteknik.se ​​