We design and optimize

Om oss

SpecialTekniks historia började 1962 då Käglinge byggnadssmide AB startades av Åke Petersson, Nils Stenbeck och Bohlin Johansson. Som namnet antyder var det byggnadssmide som man ägnade sig åt. Efter några år var man uppe i ett 20-tal anställda i den lilla verkstaden i Käglinge.

Tidigt började man göra olika jobb till livsmedelsindustrin där Pågen snabbt blev en stor kund. Från att i början bara gjort rena smidesjobb fick Käglinge-pojkarna, på grund av sin duglighet, även börja bygga transportörer och andra maskinlösningar.

År 1975 uppstod en splittring i bolaget då Bohlin Johansson ville gå sin egen väg. Då klev Åkes bror Ingvar  in som partner och företaget antog det nya namnet ÅNI Mekaniska AB(se bild1). Detta passade bra då verksamheten breddats och inte längre enbart innehöll byggnadssmide.

Åke, Nils och Ingvar växte snart ur den gamla verkstaden och flyttade därför 1978 in i en ny i Fosie industriby i Malmö, där vi än i dag har en del av vår verksamhet. Verkstaden har byggts till i omgångar, 1981 då det andra skeppet byggdes och sen 1991 då den senaste delen blev klar (se bild 2).

Redan på 60-talet var Pågen AB en av våra största kunder. Dess dåvarande ägare Thor Påhlsson såg hur duktiga vi var och gick in som delägare i bolaget 1986 då Nisses del av bolaget blev fri då han gick i pension.​​

År 1996 går Å-et i ÅNI, Åke i pension. Under 2000-talet förvärvar ÅNI flera bolag för att förstärka byggnadssmidet och El-sidan, där man tidigare bara hyrt in all personal. Under de senaste åren har vi förvärvat två bolag. Först Wirén & Persson AB som integrerats i vår verksamhet i Malmö och tillfört maskiner och kunnande var det gäller plåtbearbetning. Under 2011 köptes IG-Mekano AB in som är stora på legotillverkning i CNC-maskiner. IG-Mekano har idag bytt namn till SpecialTeknik verkstad AB (SPV) och är ett dotterbolag till oss.

År 2004 drog vi på initiativ från vår ägare Påhlsson-familjen igång verksamheten i Göteborg. I början låg allt fokus här på uthyrning av personal för drift och underhåll till Pågen men från 2006 började en verkstad byggas upp som idag bygger specialmaskiner till framför allt livsmedelsindustrin.

År 2006 gick Ingvar i pension och vi byter namn till SpecialTeknik AB, som vi internt ofta förkortar SPT.

På den resan som började för 50 år sedan har vi gått från att ha varit en ren byggnadssmidesfirma till ett bolag som har två verkstäder med avancerad maskinbearbetning, el- och maskinkonstruktion, programmering och ett brett utbud av montörer samt service- och underhållstekniker.

Och numera tillhör vi även Pågen-gruppen.​

Latest news ›

Nyanställningar
Specialteknik utökar och anställer två nya medarbetare.
Läs hela inlägget ›
Pågen-gruppen
Den 30 april gick vi in i Pågen-gruppen
Läs hela inlägget ›

Partners

​SpecialTeknik i Sverige AB i Malmö

   Kantyxegatan 21 • 213 76 Malmö

Phone +46 40 14 31 50kontakt@specialteknik.se​

SpecialTeknik i Sverige AB i Göteborg

 Olof Asklunds gata 18 • 421 30 Västra Frölunda

Phone +46 3​1 89 85 40 kontakt@specialteknik.se​​